Welkom op de pagina van groep 4b
Scrol naar beneden voor foto's en nieuws uit groep 4b
Groep 4b krijgt les van meester Lau en op vrijdag van juffrouw MariŽtte

        

Na de Carnavalsvakantie komt Annelot van Rooijen stage lopen in groep 4b.
We wensen haar veel succes.

 

Thema "100 jaar terug in de tijd"                                                20-2-2018
Op dinsdag 20 februari zijn de kinderen van groep 4 en 5 gestart met hun gezamenlijke thema: "100 jaar terug in de tijd"
”m 14.15 uur kregen we in de aula bezoek van meester Henk. Die kwam terug van de bouwplaats aan de Boegent. Daar was een tijdcapsule gevonden met daarin een brief van een jongen die 100 jaar geleden op de lagere school zat. Ook zaten er gebruiksvoorwerpen in de kist: kroontjespen, inktpot en inktlap, knikkers, een klomp en een kruik. De kinderen zijn terug in de klas aan de slag gegaan met het opstellen van onderzoeksvragen. Daar gaan we dan antwoorden op zoeken en komen op de vragenmuur. De kinderen krijgen in de komende weken een workshop volksdansen en we brengen een bezoek aan het Kempisch Streekmuseum in Eersel. Aan de kinderen is gevraagd of ze een krant willen maken met wat ze gevonden hebben over vroeger en hoe dat nu allemaal gaat.

Er staan nog meer foto's in ons fotoalbum

Carnaval 2018                                                9-2-2018                                                                                                                                                                         
Wekenlang hebben de kinderen van groep 4b uitgekeken naar Carnaval. De klas had een dansje aangeleerd en zongen uit volle borst mee: "Dansen in Narrendonk ". 's Morgens was er een battle tegen de groep 4a. Wie zou winnen, mocht 's middags bij het carnavalsfeest optreden voor een volle zaal. Dat was gelukt. We waren door. Ook hebben we de polonaise nog geoefend in de klas. Het was een gezellig feest. In de middag kwam ook nog prins Carnaval 2018 met zijn gevolg nog op school. We konden ook nog leuke spelletjes doen. De dag vloog voorbij.

Er staan nog meer foto's in ons fotoalbum

Afscheid meester Bram                                     6-2-2018                                              
Op dinsdag 6 februari nam meester Bram afscheid als stagiaire van groep 4b. De kinderen vonden hem een toffe meester.
Na de vele bedankjes kreeg hij nog een groepsfoto met groepsknuffel. Bedankt voor je lessen. Na de carnavalsvakantie krijgen de kinderen van groep 5a lessen van hem als stagiaire. Veel succes ermee.


Er staan nog meer foto's in ons fotoalbum
 

Schaatsen bij de winterfeesten.                  15-12-2018
Vrijdag 15 december gingen we met de klas schaatsen bij de Winterfeesten. Om 8.45 uur vertrokken we vanaf school. Om 9 uur werden we verwacht bij de schaatstent. Gelukkig waren er verschillende ouders en leerkrachten om de kinderen te helpen om de schaatsen aan te doen. Bedankt daarvoor. De kinderen hebben anderhalf uur volop kunnen genieten van hun rondjes te rijden op de ijsbaan. Het was een leuke sportieve happening.

Er staan nog meer foto's in ons fotoalbum
 

Natuurles door meester Bram
Meester Bram geeft een drietal lessen over het thema water. Vandaag was de natuurles . Er was een jongen waarvan zijn petje was weggewaaid op het water. Hoe kon hij zijn petje terugkrijgen met behulp van een bootje.
De kinderen moesten in groepjes van 2 een ontwerp maken van hun watervoertuig.  Daarna moesten ze hun voertuig  gaan maken met het klaargelegde materiaal. Natuurlijk moesten de boten getest worden in de waterbak. Na afloop moest er nog geŽvalueerd worden; Hoe ging het? Wat kon nog beter? Heb je aanpassingen moeten maken?
Het was een leuke en leerzame les.

Er staan nog meer foto's in ons fotoalbum 

Bloembollen planten
In heet kader van natuur heeft onze klas meegedaan aan een projectje van Bulbs kids over bloembollen. De kinderen gingen op 5 december allemaal 5 bloembollen planten in onze schooltuin: tulpen, narcissen, crocussen  en blauwe druifjes. In een werkboekje konden ze lezen over de geschiedenis van de bloembollen en het verloop van het groeiproces bijhouden. Dit komt natuurlijk in de lente terug als de bollen boven de grond uitschieten. Het was een hele leuke klus om de bollen goed in de grond te krijgen. Nu maar hopen dat ze allemaal uitkomen.

ER staan nog meer foto's in ons fotoalbum
 

Sint op bezoek                                                                                       5-12-2017
Eindelijk was het dan zover: 5 december pakjesavond. De Sint zou op de Leilinde komen. De hele dag hadden de kinderen van groep 4 al door de school zien lopen. Om 2 uur werden we met beide groepen 4 bij de Sint verwacht. Na het zingen van een paar Sinterklaasliedjes kwam Sinterklaas met 4 hulpjes de aula binnengelopen. De Sint werd welkom geheten en kreeg veel tekeningen en cadeautjes, zoals een stoomboot. Er werden nog drie tafeldiploma's uitgedeeld. Daarna kwamen er drie dansjes en liedjes door alle kinderen meegedaan. Zelfs de zwarte Pieten kenden de dansjes ook en deden goed mee. Tot slot kregen alle kinderen nog een cadeautje van Sinterklaas. De meisjes een springtouw en de jongens een zaklamp.
Nu maar hopen dat hij vanavond nog iets brengt........

Er staan nog meer foto's in ons fotoalbum

Hier ook nog een filmpje van het optreden van groep 4

Afsluiting Thema de dierentuin                                                 30-11-2017                                                    
Donderdag 30 november was de grote dag: de dierentuin op de Leilinde werd geopend.
Wekenlang was er door alle groepers 4 en groepers 5 hard gewerkt aan het thema. Het programma zat strak in elkaar:
Na de ochtendpauze werden de dierenverblijven, de souvenirwinkel, het restaurant, de vogelshow en de kassa opgebouwd.
Om 13.15 uur werden de kleuters en de kinderen van groep 3 rondgeleid door de dierentuin. De gidsen gaven duidelijke uitleg aan de "kleintjes". Om 13.45 uur was de officiŽle opening door dierentuindirecteur Jan de Leeuw, die net terug was uit China en Rusland. Daarna gingen de kinderen hun eigen stekkie opzoeken: bij de kassa, in het restaurant, de dierenverzorgers bij de kooien, de souvenirverkoopster en de gidsen. Er stond een lange file van papa's , mama's, oma's en opa's voor de kassa te wachten om hun vrijkaartje om te wisselen voor een entreekaartje van Ä 20,-- Wat een drukte en enthousiasme. We kunnen terugkijken op een zeer geslaagd klassendoorbrekend thema.

Er staan veel foto's in ons fotoalbum
Ook zijn er opnamen gemaakt door Kempentv. Dit filmpje kun je hier bekijken
 

Thema: dierentuin                                                                 30-10-207
Maandag 30 oktober kregen de kinderen van groep 4 en groep 5 hoog bezoek. Dierentuindirecteur Jan de Leeuw uit Meppel kwam op bezoek op de Leilinde.  Hij kwam op onze school om onze hulp te vragen. Hij wil een nieuwe dierentuin stichten en had bedacht dat Reusel daar een goede plaats voor zou zijn.  In de klas gingen de kinderen samen zoeken naar een geschikte locatie in Reusel. Verder moesten ze ook nog nadenken welke dieren dat ze erin willen hebben. Deze week gaan ze een brief schrijven aan de burgermeester om zijn medewerking te verlenen. We houden jullie op de hoogte.

Er staan nog meer foto's in ons fotoalbum
 

Kinderboekenweek 2017                                                 4-10-2017
De moeder van Teun en de moeder van Luuk en Lieve openden dit jaar voor groep 4 en  5 de Kinderboekenweek  met een  eng verhaal. De kinderen luisterden met open mond.  Wat was het spannend. Bedankt moeders, het was geweldig.
We hebben allemaal erg genoten.

Er staan nog meer foto's in ons fotoalbum
 

Mad Science                                                                                                                  5-9-2017
Op dinsdag 5 september hadden de kinderen een voorstelling van Mad Science. Het was een levendige show, waarin verschillende onderdelen van techniek en wetenschap aan bod kwamen. De kinderen waren erg betrokken. Nu nog aan papa en mama vragen of we op les mogen......

Er staan nog meer foto's in ons fotoalbum
 

Gymles
Dit schooljaar hebben de kinderen van groep 4b twee gymlessen: op maandagochtend en donderdagochtend.
Deze les stond nog in het teken van de vakantie: surfen over het water, klimmen in de bergen, uit de knoop halen en balanceren.
Meester Jeroen verzorgde deze les.

Er staan nog meer foto's in ons fotoalbum

Werken in de groep
Ook bij taal komt het regelmatig voor dat de kinderen in groepjes moeten overleggen en werken. Dit gaat al heel goed in groep 4. Kijk zelf maar. Er staan nog meer foto's in ons fotoalbum
Meester Bram
onze stagiaire heeft "goed lessen" gegeven.  Hij combineerde een lesje Engels met een muziekles. De kinderen vonden dit erg leuk.. Ook een les over de emotie-bus en stellingen met een positieve en een negatieve waarde.
De foto's zie je hier
 

Weekafsluiting
Elke vrijdagmiddag mogen de kinderen de week afsluiten met een leuke activiteit: een dansje, playback, quiz, een mop vertellen, goochelen. Ze mogen dat dan alleen of met een groepje doen. De kinderen vinden dit erg leuk.

Er staan nog meer foto's in ons fotoalbum

 

Tekenen en handenarbeid
Ook dit jaar wordt er weer veel getekend en geknutseld in groep 4. Voor de kermis hebben we botsauto's gemaakt van klei. Die moeten natuurlijk ook mooi beschilderd worden. Ok hebben we bij juffrouw MariŽtte mooie vissen geschilderd.

Er staan nog meer foto's
in ons fotoalbum


 

   
 
Aanraders voor groep 4
 kindertube   klik hier
 lezen is leuk   klik hier
 meester Michael   klik hier
 woordentrainer   klik hier
 kleurplaten   klik hier
 rekenen divers   klik hier
 spelletjesplein   klik hier
 van alles wat: juf Jolien   klik hier
 tafels oefenen   klik hier
 tafels schieten   klik hier
rekenen divers    klasonline                                                                              klik hier                 
woordenschat klik hier
 

Algemene informatie van groep 4b

Beste ouders
Wij zijn MariŽtte Hermans en Lau de Hond en samen geven wij les aan groep 4b. . In groep 4 ligt de nadruk op het vlot leren lezen.
Elke dag lezen we. Naast de lessen van de methode gaan de kinderen 2 keer per week samen lezen met een tutor uit groep5 ,6, 7 of 8. Kinderen kunnen op die manier veel meters maken en vinden het vaak prettig om dat samen met een leerling uit een hogere groep te doen.
We hebben ook aandacht voor plezier in lezen. Bijna wekelijks lezen we voor uit diverse boeken, zoals sprookjesboeken, informatieve boeken, prentenboeken en bespreken die samen. Door de kinderen diverse teksten aan te bieden, kunnen ze ontdekken wat ze leuk vinden en in de bibliotheek gerichter zoeken. Om het lezen goed te kunnen automatiseren is het vaak nodig om ook thuis te oefenen. Het helpt kinderen echt al ze  thuis een paar keer per week samen met een van de ouders lezen.
Wij bieden 2 keer per jaar, in januari en april een programma aan om samen met uw kind het lezen te oefenen. Tegen die tijd ontvangt u van ons hier informatie over.
In groep 4 is veel aandacht voor de tafels. De tafels van 1, 2, 3, 4, 5 en 10 komen aan bod. We oefenen in de klas, maar ook hier geldt dat het meestal niet voldoende is om de tafels vlot te kunnen gebruiken. Kinderen krijgen de tafelposter en oefenkaartjes mee om ook thuis te kunnen oefenen.
Kinderen vinden het meestal leuker om op de computer te oefenen. Bij de aanraders kunt u zien welke computerprogrammaís geschikt zijn voor groep 4.
Om de zelfstandigheid van de kinderen te vergroten werken we dagelijks aan de weektaak. Op een taakbrief staan van diverse vakken opdrachten. Kinderen krijgen ongeveer 2 weken de tijd om hier aan te werken. Sommige opdrachten maken ze zelfstandig, andere werkjes mogen ze samen doen. Op deze manier leren kinderen hun werk te plannen, minder afhankelijk te zijn van de leerkracht en samen te werken.  
We geven de kinderen na elke vakantie een andere plaats. Door o.a. regelmatig te wisselen willen we de kinderen met zoveel mogelijk kinderen leren samenwerken.
Wij vinden het prettig om goed van elkaar op de hoogte te zijn. Mocht u zich ergens zorgen over maken, dan kunt u ons altijd mailen, bellen of een afspraak maken voor een gesprek.
We gaan voor een goede samenwerking en een fijn schooljaar!
 
Met vriendelijke groeten,
 
Lau de Hond (ma-di-wo-do)                        MariŽtte Hermans (vrij)

ldhond@kempenkind.nl                                mariettehermans@kempenkind.nl