Welkom op de pagina van groep 4b
Scrol naar beneden voor foto's en nieuws uit groep 4b
Groep 4b krijgt les van meester Lau en op vrijdag van juffrouw Mariëtte
juf Annelot loopt stage op dinsdag.


                

 
Sterrenstrand
Dinsdag 19 juni hadden de kinderen van groep 4 hun schoolreisje naar Sterrenstrand in Eersel. We vertrokken om half 10 met 12 auto's.  Om 10 uur werden we welkom geheten door badmeester Nick. Die legde de regels uit. Er waren die dag geen andere scholen, dus we hadden volop de ruimte. Na twee uur hard gespeeld en gezwommen te hebben, hadden we honger. Dat kwam goed uit, want om 12 uur hadden we het frietbuffet met snacks besteld. Er werd gretig gegeten. De hele dag door konden de kinderen zelf ranja tappen. Wat een feest. De kinderen en wij hebben een onvergetelijke dag gehad.

Er staan nog meer foto's in ons fotoalbum
 
Dansvoorstelling
Op donderdag 31 mei hadden de kinderen van groep 4 een dansvoorstelling van de opleiding voor dans uit Tilburg.
De dames gaven een spetterende voorstelling met als thema: op jou kan ik bouwen. Na afloop moesten de kinderen zelf aan de slag met het thema. Wat je met dozen al niet kunt doen. Knap hoor.....

Er staan nog meer foto's in ons fotoalbum
 
De Leilindedoet
Ook onze klas deed mee aan Leilindedoet. Er was een sponsorloop voor Stichting Leergeld en voor speeltoestellen op onze speelplaats. De kinderen hebben supergoed gelopen. Het weer zat erg mee. We gingen ook andere groepen aanmoedigen.  Kijk zelf maar.....

Er staan nog meer foto's in ons fotoalbum
 
Technieklessen
In de maanden april en mei hebben de kinderen van groep 4 vier technieklessen in een carrousel.  De onderdelen die aan bod komen zijn: een vlot bouwen, beebot, dropblock, K'nex,  sterke kubus maken en een flipperkast maken.
gelukkig hebben we hulp van ouders en een opa. Bedankt daarvoor.  De kinderen genieten van deze lessen.
Kijk zelf maar........ Er staan nog meer foto's in ons fotoalbum

 

Na de Carnavalsvakantie komt Annelot van Rooijen stage lopen in groep 4b.
We wensen haar veel succes.
Mijn naam is Annelot van Rooijen. Ik ben 19 jaar en woon in Eindhoven. Ik studeer aan de pabo op hogeschool de Kempel in Helmond en zit in mijn eerste jaar. In mijn vrije tijd ben ik erg vaak in het zwembad te vinden, ik speel namelijk waterpolo en spreek ik graag af met mijn vrienden. Dit jaar loop ik voor het eerst stage en dat doe ik op de Leilinde. Het eerste halfjaar heb ik stage gelopen bij Anke in groep 7b. Dit heb ik met een goed gevoel én een goede beoordeling afgerond. Het tweede halfjaar loop ik stage bij Lau in groep 4b. Hier heb ik erg veel zin in!
Taalles onzin woorden
Bij de taalles in groep 4 over gek moesten de kinderen een gedicht maken over een onzinwoord. Uit 10 onzinwoorden moesten ze er één kiezen. Daar zochten ze rijmwoorden op. Met die rijmwoorden moesten er 6 onzinzinnen gemaakt worden. Welk lettertype past bij je gedicht? Welke vorm schrijf je het gedicht? Welke kleuren gebruik je? En maak nog een tekening over je gedicht. Voor sommige kinderen was dit een lastige opgave, omdat ze iets moesten schrijven over iets wat ze niet kenden.
Zie hieronder de resultaten.

 
Toneelstuk "de teletijdmachine" door studenten van de Pabo de Kempel    11-4-2018

Afgelopen woensdag 11 april hebben wij, 8 studenten van de PABO in Helmond, een toneelvoorstelling uitgevoerd op de Leilinde. Dit was een opdracht vanuit school die wij verder zelf mochten invullen qua onderwerp. De voorstelling ging over professor Hoornix. Hij ging samen met Toby terug in de tijd met zijn teletijdmachine. Ze gingen langs bij de holbewoners, bij de piraten, bij de ridders en ze kwamen in de toekomst. In iedere tijd hebben ze gedanst en alle kinderen deden mee. Het was een erg geslaagde voorstelling. Wij hebben er erg van genoten en volgens mij de kinderen ook!

Iedereen bedankt die ons hierbij heeft geholpen.


Er staan nog  meer foto's in ons fotoalbum
 
Palmpasen                                                                                31-3-2018
Op 31 maart hebben de 11 kinderen van groep 4, die hun communie doen, voor Palmpasen een palmpasenstok versierd.
Deze mochten ze bij de palmpasenviering in de kerk gebruiken. De kinderen hebben er 2 uur hard aan gewerkt om er iets moois van te maken. De resultaten mogen gezien worden. Kijk zelf maar.

Er staan nog meer foto's in ons fotoalbum


 

Volksdansen                                                                             14 - 3 - 2018
Dansen staat dit jaar in het kader van cultuur op het programma. Ook voor groep 4b. Welke dans past dan beter bij ons thema: "Honderd jaar geleden"? Volksdans natuurlijk. Daarom krijgen de kinderen 2 workshops over volksdansen door juf Lisa. Na de warming up moesten de kinderen tweetallen maken en in een vierkant gaan staan. De kinderen hebben in één lestijd een volksdans aangeleerd. Knap hoor. Volgende week komt les 2. De kinderen laten op de openavond van 21 maart hun danskunsten aan de ouders en opa's en oma's zien.

Er staan nog meer foto's in ons fotoalbum
 

Bezoek aan het Streekmuseum in Eersel                  14 - 3 - 2018
In het kader van ons thema: "Honderd jaar geleden", hebben de kinderen van groep 4b een bezoek gebracht aan het streekmuseum De Acht Zaligheden in Eersel. We werden hartelijk ontvangen en er werd gepraat over het dagelijkse leven van Jet en Jan, twee kinderen die rond 1900 leefden. Het ging over de kleding, hoe was het in huis, de was, het schrijven.
Daarna gingen de kinderen in groepjes door het museum en mochten sokken stoppen, koffiebonen malen, een sigaar maken, sop maken de was doen, met een griffel op een leitje schrijven en deden het spel bikkelen.
Ook zagen ze hoe een schuilkelder eruitzag.  De ouders die meegingen, verzorgden één van die activiteiten. Bedankt ouders. De tijd vloog voorbij en het was een leerzame ochtend.

Er staan nog meer foto's in ons fotoalbum
 

Spreekbeurt: Het lammetje                                                                13 - 3 - 2018                                                      
De familie van den Borne werd verblijd met de geboorte van een lammetjesdrieling. Een reden voor Jan om een spreekbeurt in de klas te houden over een lammetje. Hij had alles goed voorbereid. Om kwart voor drie werd het lammetje gebracht. Jan vertelde aan de hand van foto's een heleboel informatie over het schaap, zoals dat een ooi 147 dagen het jonge lammetje in haar buik draagt en hoeveel magen een schaap heeft. Iedereen mocht natuurlijk het lammetje aaien. Daarna moest Janneke nog bijgevoerd worden met een flesje, omdat ze niet genoeg melk kan drinken bij de mama. Alle kinderen werden nog getrakteerd op een koekje met rose en blauwe muisjes. Het was een leerzame spreekbeurt.

Er staan nog meer foto's in ons fotoalbum
 

Verjaardag meester Lau                                                                             26-2-2018
Op maandag 26 februari is  meester Lau weer een jaartje ouder geworden: 63 jaar. Na de felicitaties waren er een heleboel optredens: dansjes, quiz, moppen, eigen liedje, gedicht. De kinderen hebben vandaag ook lekker gegymd. Ook was er nog een boomwhackerslesje, wat de kinderen heel leuk vonden. 's Middags  hebben we nog een film van Boes gekeken en allerlei spelletjes. Het was een gezellige dag voor iedereen. De meester heeft er erg van genoten. Bedankt allemaal.

Er staan nog meer foto's in ons fotoalbum
 

Thema "100 jaar terug in de tijd"                                                20-2-2018
Op dinsdag 20 februari zijn de kinderen van groep 4 en 5 gestart met hun gezamenlijke thema: "100 jaar terug in de tijd"
Óm 14.15 uur kregen we in de aula bezoek van meester Henk. Die kwam terug van de bouwplaats aan de Boegent. Daar was een tijdcapsule gevonden met daarin een brief van een jongen die 100 jaar geleden op de lagere school zat. Ook zaten er gebruiksvoorwerpen in de kist: kroontjespen, inktpot en inktlap, knikkers, een klomp en een kruik. De kinderen zijn terug in de klas aan de slag gegaan met het opstellen van onderzoeksvragen. Daar gaan we dan antwoorden op zoeken en komen op de vragenmuur. De kinderen krijgen in de komende weken een workshop volksdansen en we brengen een bezoek aan het Kempisch Streekmuseum in Eersel. Aan de kinderen is gevraagd of ze een krant willen maken met wat ze gevonden hebben over vroeger en hoe dat nu allemaal gaat.

Er staan nog meer foto's in ons fotoalbum

Carnaval 2018                                                9-2-2018                                                                                                                                                                         
Wekenlang hebben de kinderen van groep 4b uitgekeken naar Carnaval. De klas had een dansje aangeleerd en zongen uit volle borst mee: "Dansen in Narrendonk ". 's Morgens was er een battle tegen de groep 4a. Wie zou winnen, mocht 's middags bij het carnavalsfeest optreden voor een volle zaal. Dat was gelukt. We waren door. Ook hebben we de polonaise nog geoefend in de klas. Het was een gezellig feest. In de middag kwam ook nog prins Carnaval 2018 met zijn gevolg nog op school. We konden ook nog leuke spelletjes doen. De dag vloog voorbij.

Er staan nog meer foto's in ons fotoalbum

Afscheid meester Bram                                     6-2-2018                                              
Op dinsdag 6 februari nam meester Bram afscheid als stagiaire van groep 4b. De kinderen vonden hem een toffe meester.
Na de vele bedankjes kreeg hij nog een groepsfoto met groepsknuffel. Bedankt voor je lessen. Na de carnavalsvakantie krijgen de kinderen van groep 5a lessen van hem als stagiaire. Veel succes ermee.


Er staan nog meer foto's in ons fotoalbum
 

Schaatsen bij de winterfeesten.                  15-12-2018
Vrijdag 15 december gingen we met de klas schaatsen bij de Winterfeesten. Om 8.45 uur vertrokken we vanaf school. Om 9 uur werden we verwacht bij de schaatstent. Gelukkig waren er verschillende ouders en leerkrachten om de kinderen te helpen om de schaatsen aan te doen. Bedankt daarvoor. De kinderen hebben anderhalf uur volop kunnen genieten van hun rondjes te rijden op de ijsbaan. Het was een leuke sportieve happening.

Er staan nog meer foto's in ons fotoalbum
 

Natuurles door meester Bram
Meester Bram geeft een drietal lessen over het thema water. Vandaag was de natuurles . Er was een jongen waarvan zijn petje was weggewaaid op het water. Hoe kon hij zijn petje terugkrijgen met behulp van een bootje.
De kinderen moesten in groepjes van 2 een ontwerp maken van hun watervoertuig.  Daarna moesten ze hun voertuig  gaan maken met het klaargelegde materiaal. Natuurlijk moesten de boten getest worden in de waterbak. Na afloop moest er nog geëvalueerd worden; Hoe ging het? Wat kon nog beter? Heb je aanpassingen moeten maken?
Het was een leuke en leerzame les.

Er staan nog meer foto's in ons fotoalbum 

Bloembollen planten
In heet kader van natuur heeft onze klas meegedaan aan een projectje van Bulbs kids over bloembollen. De kinderen gingen op 5 december allemaal 5 bloembollen planten in onze schooltuin: tulpen, narcissen, crocussen  en blauwe druifjes. In een werkboekje konden ze lezen over de geschiedenis van de bloembollen en het verloop van het groeiproces bijhouden. Dit komt natuurlijk in de lente terug als de bollen boven de grond uitschieten. Het was een hele leuke klus om de bollen goed in de grond te krijgen. Nu maar hopen dat ze allemaal uitkomen.

ER staan nog meer foto's in ons fotoalbum
 

Sint op bezoek                                                                                       5-12-2017
Eindelijk was het dan zover: 5 december pakjesavond. De Sint zou op de Leilinde komen. De hele dag hadden de kinderen van groep 4 al door de school zien lopen. Om 2 uur werden we met beide groepen 4 bij de Sint verwacht. Na het zingen van een paar Sinterklaasliedjes kwam Sinterklaas met 4 hulpjes de aula binnengelopen. De Sint werd welkom geheten en kreeg veel tekeningen en cadeautjes, zoals een stoomboot. Er werden nog drie tafeldiploma's uitgedeeld. Daarna kwamen er drie dansjes en liedjes door alle kinderen meegedaan. Zelfs de zwarte Pieten kenden de dansjes ook en deden goed mee. Tot slot kregen alle kinderen nog een cadeautje van Sinterklaas. De meisjes een springtouw en de jongens een zaklamp.
Nu maar hopen dat hij vanavond nog iets brengt........

Er staan nog meer foto's in ons fotoalbum

Hier ook nog een filmpje van het optreden van groep 4

Afsluiting Thema de dierentuin                                                 30-11-2017                                                    
Donderdag 30 november was de grote dag: de dierentuin op de Leilinde werd geopend.
Wekenlang was er door alle groepers 4 en groepers 5 hard gewerkt aan het thema. Het programma zat strak in elkaar:
Na de ochtendpauze werden de dierenverblijven, de souvenirwinkel, het restaurant, de vogelshow en de kassa opgebouwd.
Om 13.15 uur werden de kleuters en de kinderen van groep 3 rondgeleid door de dierentuin. De gidsen gaven duidelijke uitleg aan de "kleintjes". Om 13.45 uur was de officiële opening door dierentuindirecteur Jan de Leeuw, die net terug was uit China en Rusland. Daarna gingen de kinderen hun eigen stekkie opzoeken: bij de kassa, in het restaurant, de dierenverzorgers bij de kooien, de souvenirverkoopster en de gidsen. Er stond een lange file van papa's , mama's, oma's en opa's voor de kassa te wachten om hun vrijkaartje om te wisselen voor een entreekaartje van € 20,-- Wat een drukte en enthousiasme. We kunnen terugkijken op een zeer geslaagd klassendoorbrekend thema.

Er staan veel foto's in ons fotoalbum
Ook zijn er opnamen gemaakt door Kempentv. Dit filmpje kun je hier bekijken
 

Thema: dierentuin                                                                 30-10-207
Maandag 30 oktober kregen de kinderen van groep 4 en groep 5 hoog bezoek. Dierentuindirecteur Jan de Leeuw uit Meppel kwam op bezoek op de Leilinde.  Hij kwam op onze school om onze hulp te vragen. Hij wil een nieuwe dierentuin stichten en had bedacht dat Reusel daar een goede plaats voor zou zijn.  In de klas gingen de kinderen samen zoeken naar een geschikte locatie in Reusel. Verder moesten ze ook nog nadenken welke dieren dat ze erin willen hebben. Deze week gaan ze een brief schrijven aan de burgermeester om zijn medewerking te verlenen. We houden jullie op de hoogte.

Er staan nog meer foto's in ons fotoalbum
 

Kinderboekenweek 2017                                                 4-10-2017
De moeder van Teun en de moeder van Luuk en Lieve openden dit jaar voor groep 4 en  5 de Kinderboekenweek  met een  eng verhaal. De kinderen luisterden met open mond.  Wat was het spannend. Bedankt moeders, het was geweldig.
We hebben allemaal erg genoten.

Er staan nog meer foto's in ons fotoalbum
 

Mad Science                                                                                                                  5-9-2017
Op dinsdag 5 september hadden de kinderen een voorstelling van Mad Science. Het was een levendige show, waarin verschillende onderdelen van techniek en wetenschap aan bod kwamen. De kinderen waren erg betrokken. Nu nog aan papa en mama vragen of we op les mogen......

Er staan nog meer foto's in ons fotoalbum
 

Gymles
Dit schooljaar hebben de kinderen van groep 4b twee gymlessen: op maandagochtend en donderdagochtend.
Deze les stond nog in het teken van de vakantie: surfen over het water, klimmen in de bergen, uit de knoop halen en balanceren.
Meester Jeroen verzorgde deze les.

Er staan nog meer foto's in ons fotoalbum

Werken in de groep
Ook bij taal komt het regelmatig voor dat de kinderen in groepjes moeten overleggen en werken. Dit gaat al heel goed in groep 4. Kijk zelf maar. Er staan nog meer foto's in ons fotoalbum
Meester Bram
onze stagiaire heeft "goed lessen" gegeven.  Hij combineerde een lesje Engels met een muziekles. De kinderen vonden dit erg leuk.. Ook een les over de emotie-bus en stellingen met een positieve en een negatieve waarde.
De foto's zie je hier

Rots en waterlesje klik hier
 

Weekafsluiting
Elke vrijdagmiddag mogen de kinderen de week afsluiten met een leuke activiteit: een dansje, playback, quiz, een mop vertellen, goochelen. Ze mogen dat dan alleen of met een groepje doen. De kinderen vinden dit erg leuk.

Er staan nog meer foto's in ons fotoalbum

 

Tekenen en handenarbeid
Ook dit jaar wordt er weer veel getekend en geknutseld in groep 4. Voor de kermis hebben we botsauto's gemaakt van klei. Die moeten natuurlijk ook mooi beschilderd worden. Ok hebben we bij juffrouw Mariëtte mooie vissen geschilderd.

Er staan nog meer foto's
in ons fotoalbum


 

   
 
Aanraders voor groep 4
 kindertube   klik hier
 lezen is leuk   klik hier
 meester Michael   klik hier
 woordentrainer   klik hier
 kleurplaten   klik hier
 rekenen divers   klik hier
 spelletjesplein   klik hier
 van alles wat: juf Jolien   klik hier
 tafels oefenen   klik hier
 tafels schieten   klik hier
rekenen divers    klasonline                                                                              klik hier                 
woordenschat klik hier
Rekenspelletjes   klik hier
                                                                                                           
 

Algemene informatie van groep 4b

Beste ouders
Wij zijn Mariëtte Hermans en Lau de Hond en samen geven wij les aan groep 4b. . In groep 4 ligt de nadruk op het vlot leren lezen.
Elke dag lezen we. Naast de lessen van de methode gaan de kinderen 2 keer per week samen lezen met een tutor uit groep5 ,6, 7 of 8. Kinderen kunnen op die manier veel meters maken en vinden het vaak prettig om dat samen met een leerling uit een hogere groep te doen.
We hebben ook aandacht voor plezier in lezen. Bijna wekelijks lezen we voor uit diverse boeken, zoals sprookjesboeken, informatieve boeken, prentenboeken en bespreken die samen. Door de kinderen diverse teksten aan te bieden, kunnen ze ontdekken wat ze leuk vinden en in de bibliotheek gerichter zoeken. Om het lezen goed te kunnen automatiseren is het vaak nodig om ook thuis te oefenen. Het helpt kinderen echt al ze  thuis een paar keer per week samen met een van de ouders lezen.
Wij bieden 2 keer per jaar, in januari en april een programma aan om samen met uw kind het lezen te oefenen. Tegen die tijd ontvangt u van ons hier informatie over.
In groep 4 is veel aandacht voor de tafels. De tafels van 1, 2, 3, 4, 5 en 10 komen aan bod. We oefenen in de klas, maar ook hier geldt dat het meestal niet voldoende is om de tafels vlot te kunnen gebruiken. Kinderen krijgen de tafelposter en oefenkaartjes mee om ook thuis te kunnen oefenen.
Kinderen vinden het meestal leuker om op de computer te oefenen. Bij de aanraders kunt u zien welke computerprogramma’s geschikt zijn voor groep 4.
Om de zelfstandigheid van de kinderen te vergroten werken we dagelijks aan de weektaak. Op een taakbrief staan van diverse vakken opdrachten. Kinderen krijgen ongeveer 2 weken de tijd om hier aan te werken. Sommige opdrachten maken ze zelfstandig, andere werkjes mogen ze samen doen. Op deze manier leren kinderen hun werk te plannen, minder afhankelijk te zijn van de leerkracht en samen te werken.  
We geven de kinderen na elke vakantie een andere plaats. Door o.a. regelmatig te wisselen willen we de kinderen met zoveel mogelijk kinderen leren samenwerken.
Wij vinden het prettig om goed van elkaar op de hoogte te zijn. Mocht u zich ergens zorgen over maken, dan kunt u ons altijd mailen, bellen of een afspraak maken voor een gesprek.
We gaan voor een goede samenwerking en een fijn schooljaar!
 
Met vriendelijke groeten,
 
Lau de Hond (ma-di-wo-do)                        Mariëtte Hermans (vrij)

ldhond@kempenkind.nl                                mariettehermans@kempenkind.nl