Welkom in groep 1/2d
Scrol naar beneden voor foto's en nieuws uit groep 1/2d
 
Leerkrachten van groep 1/2d

                        
  Cindy Pluymen                                Lian Claassen
                                                                     cpluymen@kempenkind.nl          lclaassen@kempenkind.nl 
 
 
Nieuws uit de klas.......
 
"O, dennenboom, O dennenboom....."

De kinderen hebben de kerstboom versierd en de stal staat!
 

Thema Sinterklaas.....

Eindelijk, hij is er!! Gelukkig heeft de storm hem niet weerhouden om door te varen naar Nederland! Er was toch wel enige paniek onder de kinderen; "juf, misschien is dat mijn cadeautje wel?"  (wat overboord sloeg).
In de klas wordt volop gespeeld in de spelhoek door de pieten en de Sint. We hebben van een grote doos een huis gemaakt met een echte schoorsteen. De pietjes pakken zelf cadeautjes in en gooien ze dan in de schoorsteen. Gelukkig zit er ook een deur in, zodat de "kinderen" hun cadeautjes er ook weer uit kunnen halen!


Klik op deze link voor het complete themablad....Themablad Sinterklaas 2017.docxKlik op deze link voor de foto's... groep 1-2d->sinterklaas

Op vrijdag maakten we met groep 2 een "elfje". Dat is een eenvoudige dichtvorm  met 11 woorden.
sinterklaas
zwarte piet
ik wil cadeautjes
zwarte piet ging lopen
stoomboot!

Amerigo
Amerigo eet
loopt op hoeven
hij houdt van wortels
wit!

stoomboot
hij vaart
stoomboot is kapot
stoomboot vaart met piet
vlaggetjes!

Gehoord:
een kind was bezig met het knutselen van een sint van een flesje en mocht nog het gezicht roze verven. De juf zette de roze verf erbij. Zegt het kind: Juf, dat is geen roze, dat is mensenkleur!
- juf! Ik  heb morgen kinderfeest met allemaal kinderen!

 

thema "kikker" van Max Velthuijs

De afgelopen weken hebben we gewerkt aan het thema kikker! We hebben al diverse boeken voorgelezen! We zien dat bijna alle boeken zijn bekroond met de kinderjury! We weten dat Max Velthuijs alle boeken van kikker heeft gemaakt. We hebben genoteerd wie de vrienden van kikker zijn.
Omdat ons dagritmepakket ook van kikker is, herkennen de kinderen elke dag wel in een boek een plaatje hiervan. Hé juf, deze is van het fruit eten! En deze is van het werken! Leuk, die herkenning!
Iedereen heeft kikker getekend (groep 2 heeft zelfs een bladzijde uit een kikkerboek ne getekend) en er een geknutseld. Van de nieuwe techniek van het maken van muizentrapjes, kunnen sommige kinderen geen genoeg krijgen!

Elke dag krijgt iemand de "opkikker"! (een gouden medaille die ze zelf hebben gemaakt!) Bv. voor behulpzaam zijn, fijn samen spelen,  delen, goed opruimen etc..........


Af en toe horen we al een Sinterklaasliedje...... Juf ik heb het Sinterklaasjournaal gezien!
Tja... het is bijna  niet meer te stoppen...... HIJ KOMT! HIJ KOMT!


Kabouterpad Eersel
De kabouters wezen ons de weg in het kabouterbos. Daar kwamen we van alles tegen. We hebben bladeren, eikels en takken gezien. Maar ook een konijnenhol en een heel spannend kabouterhuisje. We hebben aan de deur geklopt en geroepen of er iemand thuis was, maar deed er niemand open... Met spiegels nog onder de paddenstoelen gespiekt of we kabouters zagen, maar helaas... ze lieten zich niet zien. Bij het huisje hebben we geknutseld met takken, bladeren en touwtjes. Ook hebben we verschillende spelletjes gedaan, zoals tikkertje en wat hoor je in het bos? Kortom, een hele energieke, leerzame en gezellige ochtend.

Klik hier voor de foto's.

Kabouterdans     
Afbeeldingsresultaat voor dansende kabouter

Deze week hebben alle kleuters een dansles aangeboden gekregen van Monique Sporen (dansdocente). Ze heeft  de kleuters een hele leuke kabouterdans aangeleerd. Alle kinderen waren erg enthousiast en hadden veel plezier.

Voor de foto's kunt u een kijkje nemen in ons schoolfotoalbum.


 


Opening thema kabouters

Vandaag zijn we begonnen met het thema kabouters. Als opening zijn we gestart met een toneelstuk over kabouters.
De kabouters zijn hard aan het werk. De kookkabouter maakt een lekker soepje. De tuinkabouter harkt de bladeren bij elkaar. 
Het wasvrouwtje doet de was. Dan hebben we ook nog een kabouter die veegt en poetst. Kabouter luilak wil alleen maar luieren en slapen en voert geen taakjes uit. Dat vinden de andere kabouters maar niets en zij bedenken een plannetje.
Ze hebben een mooi taakje bedacht voor kabouter luilak. Hij mag vanaf vandaag de dieren te eten geven en verzorgen.
Zelfs kabouter luilak vindt het een goed idee en alle kabouters vieren feest.

Voor de foto's kunt u een kijkje nemen in ons fotoalbum groep 1-2d->Opening thema kabouters
En voor alle overige foto's van het thema klikt u hier... groep 1-2d->klassenfoto's kaboutersIn de klas hebben we nog meer startactiviteiten gedaan om de kinderen warm te maken voor het thema kabouters.
We weten al dat kabouters in paddenstoelen wonen, maar waar staan die kabouterhuisjes dan? We denken in een warm land waar veel bossen zijn..... Is er ook een land waar alleen kabouters wonen? Bestaan kabouters wel echt? We weten uit het boek van Pinkeltje dat kabouters honing eten , maar wat eten kabouters nog meer? We denken boterhammen, paddenstoelen -cakejes, paddenstoelen en toetje! Maar waar halen zij die boodschappen dan? Hoeveel kabouters zijn er? Hoe groot is een kabouter? Slapen kabouters overdag of 's nachts?
Al deze vragen staan op onze vragenmuur.

Voor meer informatie over het thema kun je hier het complete themablad lezen:    themablad kabouters.docx


 We vonden een brief in onze klas van kabouter Piggelmee! Hij is de weg kwijt en zoekt tijdelijk een klein, droog huis om in te wonen. Er is door de kinderen al volop gezocht naar Piggelmee! En natuurlijk kunnen wij hem helpen aan een huisje! De kinderen bedachten om een huis te maken van een schoenendoos!

Elke nacht slaapt kabouter Piggelmee in een van de zelf gemaakte huisjes en laat er een persoonlijk briefje achter voor het kind!Waarom moeten kabouters altijd lachen als ze voetballen?
Dan kietelt het gras onder hun oksels!

Gehoord in de klas..........
.......bij het Kroontje zit een Bibi en bij het tankstation hebben ze ooit Bibi-worstjes! Haha! Bibi-worstjes! Grappig hè!
.......(we zagen een aflevering van Koekeloere waar ze bij de boer, cacao bij melk deden om chocolademelk te krijgen). De juf    
        vroeg: hoe heette dat poeder ook al weer wat de boer bij de melk deed? Antwoordde een kind: chocoladepoeder!.... Ik weet
        alleen hoe het in het Nederlands heet, niet in het boers!

.........we praatten in de klas over de schildpad. Hij heeft geen tanden (maar een scherpe kaakrand). Hoe eet hij dan? Antwoordde
           een kind: Dan doet ie zijn koekje in de koffie en dan eet ie het op!
........juf, mag ik op de inloopfiets? En  in het ontdekbos?